Aankoop van een woning, hoe werkt dat?

Het kopen van een woning is een grote gebeurtenis in uw leven, en komt vaak slechts een paar keer voor: hierdoor heeft u –begrijpelijk- waarschijnlijk niet geheel de ervaring die nodig is om dit proces optimaal te doorlopen. U kunt onze makelaar als uw persoonlijke adviseur inschakelen zodat u alle voordeel hebt van de ervaring die hij heeft bij het aankopen van woningen!

De belangrijkste voordelen van een 'koop-makelaar' eerst even op een rijtje:

  1. De makelaar zorgt voor een scherpe aankoopprijs, hij/zij is tenslotte een beroepsonderhandelaar met jaren ervaring! Dit levert u geld op! Zéker in tijden van deze huizenmarkt!! Er is vaak veel meer mogelijk dan U zou verwachten.
  2. De makelaar zorgt voor veiligheid en wapent u tegen het kopen van 'een kat in de zak'!
  3. De makelaar zorgt voor bouwkundig inzicht en geeft u adviezen op gebied van verbouwingen!
  4. De makelaar gaat met u mee naar de opleveringsinspectie op de dag dat u de sleutel krijgt en maakt een opleveringsrapport voor u op!

Samen met uw NVM-woningmakelaar zult u er in slagen een woning te kopen, die voldoet aan uw beeld. De kosten van een aankoopmakelaar via Bakker & Bakker vallen enorm mee.

Voordat het evenwel zover is, onderneemt u een aantal stappen. Hieronder leest u welke dat zijn. Wilt u na het lezen van deze informatie dieper ingaan op dit aankooptraject, informeer dan geheel vrijblijvend bij uw NVM-makelaar.

De stappen van het kopen van het huis:

De eerste stap die u samen met uw makelaar neemt, is het op een rij krijgen van uw wensen. Waaraan wilt u dat de woning voldoet, in welke regio zoekt u een woning, hoeveel tijd heeft u en wat zijn uw toekomstplannen, zijn vragen die de uitgangspunten vormen voor uw zoektocht naar de juiste woning.

Een belangrijk aandachtspunt zijn de financiën: in welke prijsklasse wilt u een huis en beschikt u wellicht over eigen geld.

Uw makelaar legt daarbij uit welke financieringsmogelijkheden er bestaan. Natuurlijk kunt u hiervoor terecht bij de door ons zorgvuldig geselecteerde Hypotheekadviseur van de Hypotheekshop! Bel voor info!

Daarnaast maakt u heldere afspraken over welke werkzaamheden uw makelaar in opdracht van u uitvoert en welke vergoeding (de courtage) hij daarvoor ontvangt. Als u inderdaad in zee gaat met uw NVM-makelaar zal hij aan de hand van de informatiebrochure "Een huis Kopen" de afspraken goed vastleggen.

Op zoek

Als u en uw NVM-woningmakelaar alle uitgangspunten zorgvuldig hebben geformuleerd, kan uw makelaar concreet aan de slag. Zijn eerste bron van informatie is het NVM-computersysyteem Tiara. In dit actuele computersysteem treft hij per regio alle woningen aan die via een NVM-makelaar te koop staan. Hij kijkt of er een woning tussenstaat die past bij uw wensen. Vanzelfsprekend is uw input noodzakelijk vanuit bijvoorbeeld Funda.nl !! Sámen op weg naar uw (nieuwe-) huis!

U zult zien, dat het enthousiasme waarmee u en uw makelaar te werk gaan al snel leidt tot een bezichtiging, die hij voor u regelt. U loopt door de woning en kijkt of deze inderdaad aansluit bij uw woonwensen. Hierbij is het z.g. "woongevoel" zeer belangrijk!

Uw makelaar daarentegen kijkt met een ander oog. Hij let met name op het onderhoud van de woning. Met zijn bouwkundige kennis attendeert hij u zonodig op het achterstallig onderhoud en als hij twijfelt, adviseert hij u een bouwkundig specialist in te schakelen, zodra u serieus overweegt een bod uit te brengen. Daarnaast gaat hij uitgebreid in op de buurt, de faciliteiten en het bestemmingsplan.

Verder geeft hij zijn mening over de vraagprijs: staat deze prijs in verhouding tot de geboden kwaliteit van de woning en de omgeving.

Uw aankoop

U treft de woning, die u graag wilt kopen. Uw NVM-woningmakelaar start namens u de onderhandelingen en brengt een bod uit voorzien van eventuele ontbindende voorwaarden.

U moet namelijk wel de financiering rond kunnen krijgen of wellicht wilt u de woning nog eerst bouwkundig laten keuren.

Wilt u het inderdaad laten keuren, dan is het verstandig de NVM-Huisgarantie af te sluiten. Voor maximaal drie jaar bent u dan verzekerd tegen eventuele verborgen gebreken aan de woning.

Uw makelaar vertelt u er graag meer over.

Als de verkoper het bod accepteert, dan bent u de koper. Van de verkopende makelaar ontvangt u een concept koopakte, die uw makelaar controleert. Hij kijkt of de koopsom, de leveringsdatum, de ontbindende voorwaarden en de eventuele lijst van zaken (roerend en onroerend goed) correct zijn weergegeven in het contract. Na goedbevinding en ondertekening van alle betrokkenen gaat de koopakte naar de notaris, terwijl u een kopie ontvangt.

De ondertekening

Heeft u uw financiën rond en vormen ook de eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan volgt bij de notaris de ondertekening van de akte van levering en eventueel hypotheekakte. Hij is inmiddels in het bezit van de originele NVM-koopakte en kopieën van uw legitimatiebewijs en heeft de eigendomsoverdracht voorbereid. Daarnaast heeft hij de nota van uw makelaar ontvangen, waarvan u een kopie krijgt. De notaris verrekent deze nota met de overdracht. Bij de notaris ontvangt u vervolgens de sleutels van uw droomhuis, waarin u zich snel zult thuis voelen.

Vergeet niet een opstalverzekering af te sluiten!

Neem contact op