Wijzigingen 2022 Terug naar overzicht

Meer belastingvrij schenken (voorlopig)


De schenkingsvrijstelling eigen woning, een belastingvrijstelling op schenkingen die bedoeld zijn voor het kopen of verbeteren van een woning, wordt opgehoogd van 105.302 euro naar 106.671 euro. Hoe lang je dit jaar nog gebruik kan maken van deze zogenaamde jubelton is echter nog onduidelijk. In het coalitieakkoord staat namelijk beschreven dat de vrijstelling zal worden afgeschaft om gelijkere kansen te creëren voor jonge huizenkopers.


Energielabel al verplicht voor plaatsing op Funda


Sinds 1 januari moet je huis al van een energielabel voorzien zijn vóórdat je een advertentie plaatst op Funda om je huis te verkopen. Als je geen energielabel hebt bij de de verkoop of oplevering van het huis, moet je sinds 1 november 2021 een fors hogere boete betalen: 435 euro in plaats van 170 euro.


Subsidiepercentage ISDE en SEEH verhoogd


 


Vanaf 1 januari 2022 wordt de subsidie bij twee verduurzamingsmaatregelen voor woningen verhoogd. Woningeigenaren en VvE’s krijgen dan in plaats van zo’n 20% ongeveer 30% terug op hun investering. De subsidie kan besteed worden aan twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een (hybride warmtepomp).


Kijk voor meer informatie over subsidies voor verduurzaming op de website van Milieu Centraal.


Rookmelders worden verplicht


Vanaf 1 juli 2022 gaat het verplicht worden om op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder te hangen. Deze verplichting gold al voor nieuwbouw, maar vanaf volgend jaar gaat het ook voor woningeigenaren in bestaande woningen gelden.

NVM nieuws

© 2003-2022 Bakker & Bakker NVM Makelaars & Taxateurs B.V.
Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden | Privacy verklaring
Website door OGonline