Nieuws

21 Jun

Grote gekte op de huizenmarkt voorbij

De huizenmarkt vertoont de eerste tekenen van afkoeling. Er is meer aanbod, terwijl het aantal bezichtigingen afneemt, net als het aantal biedingen. Ook wordt de vraagprijs vaker verlaagd.


Dat schrijft het AD na een rondgang langs marktpartijen. Huizenplatform Funda zag het aanbod koopwoningen sinds januari met 67 procent toenemen. Tegelijk bleef het aantal verkopen achter. Makelaarsvereniging NVM noteerde in de eerste drie maanden van dit jaar al een daling van de gemiddelde huizenprijs van 2,1 procent op kwartaalbasis.


De afkoeling is ingezet door de hypotheekrente die sinds eind januari harder is gaan stijgen en nu richting de 4 procent gaat. Dat terwijl de rente vorig jaar nog op een dieptepunt lag van rond de 1 procent. Door de hogere hypotheekrente kunnen huizenkopers minder lenen, terwijl koopwoningen met een gemiddelde huizenprijs van ruim vier ton nog steeds duur zijn.


Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren in Nederland, zag het aantal bezichtigingen per woning dalen van 13,1 in de periode april tot en met juni vorig jaar, naar 7,8 in de afgelopen maanden. Het aantal biedingen daalde van gemiddeld 6 per woning naar 4,6 nu.


Daarnaast daalde het aantal overbiedingen. Vorig jaar juni zag Makelaarsland nog een record aantal overbiedingen van 88,3 procent van het aantal verkochte woningen. Deze maand was dat 80,9 procent.


Ondertussen raken sommige doorstromers in paniek omdat hun huis niet snel genoeg wordt verkocht, zei Marga Lankreijer, hypotheekdeskundige bij Independer, tegen het AD. Bij Independer komen telefoontjes binnen van mensen die zich onder meer afvragen of ze de vraagprijs moeten verlagen. Het AD schrijft dat cijfers van woningplatform Jaap.nl tonen dat het aantal prijsverlagingen sinds maart toeneemt.


Grote gekte voorbij


Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, zei tegen de krant dat de cijfers het gevoel van afkoeling bevestigen en dat de "grote gekte" voorbij is. Tegelijk noemde hij de huizenprijzen nog "ongelooflijk hoog".


De huizenprijzen blijven volgens ramingen van De Nederlandsche Bank de komende twee jaar ook nog wel stijgen, maar minder hard, schreef Business Insider eerder. DNB verwacht in 2022 nog een stijging van gemiddeld 13,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar daarna verdwijnen de dubbele cijfers en gaan de gemiddelde huizenprijzen in 2023 en 2024 respectievelijk met 3,7 en 2,5 procent omhoog, aldus de bank.


Ondertussen lijkt de stijging van de hypotheekrentes nog niet voorbij. Vorige week liepen de hypotheekrentes hard op nadat de rente op de 10-jarige staatslening omhoogschoot. Deze rente geldt als anker voor de hypotheekmarkt omdat die een indicatie geeft van hoe duur geldverstrekkers uit zijn als ze zelf lenen om hypotheken te verstrekken.


De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast ging met 0,3 procentpunt omhoog, de grootste stijging van de eeuw, meldde financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. Voor een hypotheek voor 10 en 20 jaar vast zonder NHG-verzekering betaal je nu respectievelijk 3,71 procent en 4,18 procent rente. Van Bruggen liet weten dat tijdens het schrijven van de nieuwsbrief de rentes al verder opliepen.


Bron: BIN

lees meer

27 Jan

Wijzigingen 2022

Meer belastingvrij schenken (voorlopig)


De schenkingsvrijstelling eigen woning, een belastingvrijstelling op schenkingen die bedoeld zijn voor het kopen of verbeteren van een woning, wordt opgehoogd van 105.302 euro naar 106.671 euro. Hoe lang je dit jaar nog gebruik kan maken van deze zogenaamde jubelton is echter nog onduidelijk. In het coalitieakkoord staat namelijk beschreven dat de vrijstelling zal worden afgeschaft om gelijkere kansen te creëren voor jonge huizenkopers.


Energielabel al verplicht voor plaatsing op Funda


Sinds 1 januari moet je huis al van een energielabel voorzien zijn vóórdat je een advertentie plaatst op Funda om je huis te verkopen. Als je geen energielabel hebt bij de de verkoop of oplevering van het huis, moet je sinds 1 november 2021 een fors hogere boete betalen: 435 euro in plaats van 170 euro.


Subsidiepercentage ISDE en SEEH verhoogd


 


Vanaf 1 januari 2022 wordt de subsidie bij twee verduurzamingsmaatregelen voor woningen verhoogd. Woningeigenaren en VvE’s krijgen dan in plaats van zo’n 20% ongeveer 30% terug op hun investering. De subsidie kan besteed worden aan twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een (hybride warmtepomp).


Kijk voor meer informatie over subsidies voor verduurzaming op de website van Milieu Centraal.


Rookmelders worden verplicht


Vanaf 1 juli 2022 gaat het verplicht worden om op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder te hangen. Deze verplichting gold al voor nieuwbouw, maar vanaf volgend jaar gaat het ook voor woningeigenaren in bestaande woningen gelden.

lees meer

17 Jun

Huizenmarkt stabiel

Huizenmarkt  blijft  stabiel!


17 juni 2020


 


Het aantal woningen dat de afgelopen maand te koop is gezet, blijft stabiel. Dit waren er wekelijks circa 4.000 terwijl in de periode voor de intelligente lockdown het wekelijks gemiddeld 3.000 woningen waren. Ook de verkoop loopt goed door: de afgelopen week werden er 3700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in een week zoveel. Met name de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen is aangetrokken. Dit blijkt uit recente cijfers van de NVM.


 


Waar in de eerste maand van de crisis slechts 12% van de verkopen een woning was van 500 duizend of meer, in de afgelopen maand was dit 17%. Er werd ook meer verkocht in deze prijsklassen dan een jaar eerder. Vergelijken we de verkoopcijfers (dus in alle prijsklassen) met exact een jaar geleden, dan is een duidelijke dip zichtbaar sinds het moment dat de lockdown werd aangekondigd.


 


De markt is inmiddels aangetrokken en momenteel liggen de verkopen weer op hetzelfde niveau als in 2019. “Dit zijn data van nú en niet die van een toekomstige huizenmarkt, laat dat duidelijk zijn”, aldus voorzitter Onno Hoes. “Op basis van deze feiten nemen we nadrukkelijk afstand van negatieve voorspellingen. Bij de aan- en verkoop van een woning denkt de consument niet in korte maar in langere termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is”.


 


De gemiddelde prijs van een verkochte woning steeg de afgelopen maand van €335.000 naar € 345.000. Zeker de helft van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.  “Ik wijt dit aan het nog steeds grote tekort van beschikbare woningen. De woningnood is nog lang niet opgelost, dat blijkt”, aldus Lana Gerssen, voorzitter van de NVM vakgroep Wonen.


Bron: NVM

lees meer

07 May

Woningmarkt
De meerderheid van de consumenten wijzigt aan- en verkoopplannen niet


We zijn inmiddels bijna twee maanden verder sinds de eerste maatregelen werden aangekondigd door het kabinet. Na een korte dip herstelde het bezoekersgedrag zich snel tot het normale niveau. In week 18 loopt die stijging nog verder door. Consumenten lijken hun aan- en verkoopplannen dus door te zetten. Dit zijn de laatste cijfers.Tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei kondigde het kabinet meer versoepeling van de maatregelen in de komende maanden aan. Langzaam maar zeker begint het normale leven zich te herstellen. Kinderen gaan weer naar school, haren mogen geknipt worden, de terrassen gaan volgende maand open. En meer dan normaal is er voor de consument tijd voor een bezoek aan funda.


Meer bezoeken dan vorig jaar


In week 18 werden 17,8 miljoen bezoeken aan de website en app van funda gedaan. Het aantal lag daarmee niet alleen ruim boven het niveau van de eerste tien weken van 2020 (125%), ook wanneer we dit vergelijken met dezelfde week een jaar eerder, zien we een flinke stijging. Toen vonden er 13,0 miljoen bezoeken plaats. Dat betekent dat het aantal bezoeken in week 18 dit jaar ruim 37% hoger ligt dan in 2019. In de eerste tien weken was dat nog zo’n 19% meer dan een jaar eerder.


Ook het aantal zoekopdrachten nam toe en steeg in week 18 tot boven de 3 miljoen, 119% ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. En voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is het aantal contactaanvragen weer boven het normale niveau. Het waren er zo’n 212.000, 109% ten opzichte van voor de crisis. Daarvan waren er 33.000 in de vorm van een directe bezichtigingsaanvraag, bijna 14.000 meer dan in week 12, toen de maatregelen van kracht werden.


Ongewijzigde plannen


Het bezoekersgedrag geeft voorlopig dus zeker geen reden tot zorgen. En ook het onderzoek onder funda-bezoekers naar het actuele sentiment rondom aan- en verkoop geeft constante positieve resultaten*. Daaruit blijkt dat er nog altijd vertrouwen in de woningmarkt is.

Bij de vorige corona-updates zoomden we steeds in op de groep die sinds de uitbraak van het virus meer of minder gemotiveerd is over hun aan- en verkoopplannen. Verreweg de meeste consumenten geven echter nog altijd aan dat corona niet van invloed is op hun plannen. In week 18 lagen die percentages zelfs nog een stuk hoger dan in week 12. Van de respondenten die een woning willen kopen, steeg het percentage waarbij de plannen onveranderd zijn van 52% naar 60%. Bij de doorstromers steeg het van 49% naar 62% en van de respondenten die alleen een woning willen verkopen van 59% naar 68%.


Steeds meer potentiële kopers verwachten geen impact van de coronacrisis op de woningmarkt


 


De reden die potentiële kopers met ongewijzigde plannen het meest geven, is dat ze geen impact van de crisis op de markt verwachten. 60% geeft dit aan, waar dit cijfer halverwege maart nog op 51% lag.

Ook bij de verkopers neemt het aantal respondenten dat geen impact verwacht toe: 39% ten opzichte van 29% in week 12. Toen gaf 55% nog aan al in een verkoopproces te zitten en dat door te willen zetten, nu is dat nog slechts 32%.

Bij de doorstromers zien we de meest stabiele cijfers: daar fluctueert het percentage dat geen impact verwacht al weken tussen de 60% en 65%.


Maandelijkse update


We vinden het belangrijk u op de hoogte te houden van de laatste trends rondom de impact van het nieuwe coronavirus op de woningmarkt. Omdat de cijfers steeds minder schommelingen laten zien, zullen we de frequentie echter iets omlaagbrengen. Vanaf nu praten we u daarom iedere maand bij, in plaats van om de twee weken. De volgende update vindt begin juni plaats.

*bron: consumentenonderzoek op funda – resultaten t/m 3 mei 2020
lees meer

07 Apr

Woningmarkt

Consumenten lijken weer meer vertrouwen te krijgen in de woningmarkt


De eerste maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus werden ruim drie weken geleden aangekondigd. Dat zorgde voor een behoorlijke impact op de woningmarkt. Zoals beloofd blijven we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen aan de vraagzijde van de markt in deze tijd. En die ontwikkelingen lijken de afgelopen weken positief te zijn.Ook nu hebben we het bezoekersgedrag op funda van de afgelopen twee weken geanalyseerd en vergeleken met ‘reguliere’ weken eerder in 2020. En ook het consumentenonderzoek naar het actuele sentiment rondom de aan- en verkoop van een woning is voortgezet. Dat leverde de afgelopen week ruim 1100 respondenten op. Zo krijgt u een goed beeld van hetgeen zich op macroniveau afspeelt in de woningmarkt en wat u waarschijnlijk zelf in de praktijk op microniveau ervaart.


Stijgende lijn


Waar we twee weken geleden nog een dalende trend zagen in het aantal bezoeken, zoekopdrachten en contactaanvragen, lijkt de situatie zich weer te normaliseren. Het aantal bezoeken dat de consument aan funda bracht, steeg in week 14 tot 102% ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. In absolute aantallen kwam dat neer op zo’n 14,6 miljoen bezoeken. Twee weken terug was dat nog 12 miljoen (85%). Ook het aantal zoekopdrachten laat een stijgende lijn zien en groeide van bijna 2 miljoen twee weken terug, tot 2,5 miljoen in week 14. Vergeleken met reguliere weken in 2020 is dat ongeveer 96%.


 


(Bron: Funda)


lees meer© 2003-2022 Bakker & Bakker NVM Makelaars & Taxateurs B.V.
Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden | Privacy verklaring
Website door OGonline