Nieuws

17 Jun

Huizenmarkt stabiel

Huizenmarkt  blijft  stabiel!


17 juni 2020


 


Het aantal woningen dat de afgelopen maand te koop is gezet, blijft stabiel. Dit waren er wekelijks circa 4.000 terwijl in de periode voor de intelligente lockdown het wekelijks gemiddeld 3.000 woningen waren. Ook de verkoop loopt goed door: de afgelopen week werden er 3700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in een week zoveel. Met name de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen is aangetrokken. Dit blijkt uit recente cijfers van de NVM.


 


Waar in de eerste maand van de crisis slechts 12% van de verkopen een woning was van 500 duizend of meer, in de afgelopen maand was dit 17%. Er werd ook meer verkocht in deze prijsklassen dan een jaar eerder. Vergelijken we de verkoopcijfers (dus in alle prijsklassen) met exact een jaar geleden, dan is een duidelijke dip zichtbaar sinds het moment dat de lockdown werd aangekondigd.


 


De markt is inmiddels aangetrokken en momenteel liggen de verkopen weer op hetzelfde niveau als in 2019. “Dit zijn data van nú en niet die van een toekomstige huizenmarkt, laat dat duidelijk zijn”, aldus voorzitter Onno Hoes. “Op basis van deze feiten nemen we nadrukkelijk afstand van negatieve voorspellingen. Bij de aan- en verkoop van een woning denkt de consument niet in korte maar in langere termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is”.


 


De gemiddelde prijs van een verkochte woning steeg de afgelopen maand van €335.000 naar € 345.000. Zeker de helft van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.  “Ik wijt dit aan het nog steeds grote tekort van beschikbare woningen. De woningnood is nog lang niet opgelost, dat blijkt”, aldus Lana Gerssen, voorzitter van de NVM vakgroep Wonen.


Bron: NVM

lees meer

07 May

Woningmarkt
De meerderheid van de consumenten wijzigt aan- en verkoopplannen niet


We zijn inmiddels bijna twee maanden verder sinds de eerste maatregelen werden aangekondigd door het kabinet. Na een korte dip herstelde het bezoekersgedrag zich snel tot het normale niveau. In week 18 loopt die stijging nog verder door. Consumenten lijken hun aan- en verkoopplannen dus door te zetten. Dit zijn de laatste cijfers.Tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei kondigde het kabinet meer versoepeling van de maatregelen in de komende maanden aan. Langzaam maar zeker begint het normale leven zich te herstellen. Kinderen gaan weer naar school, haren mogen geknipt worden, de terrassen gaan volgende maand open. En meer dan normaal is er voor de consument tijd voor een bezoek aan funda.


Meer bezoeken dan vorig jaar


In week 18 werden 17,8 miljoen bezoeken aan de website en app van funda gedaan. Het aantal lag daarmee niet alleen ruim boven het niveau van de eerste tien weken van 2020 (125%), ook wanneer we dit vergelijken met dezelfde week een jaar eerder, zien we een flinke stijging. Toen vonden er 13,0 miljoen bezoeken plaats. Dat betekent dat het aantal bezoeken in week 18 dit jaar ruim 37% hoger ligt dan in 2019. In de eerste tien weken was dat nog zo’n 19% meer dan een jaar eerder.


Ook het aantal zoekopdrachten nam toe en steeg in week 18 tot boven de 3 miljoen, 119% ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. En voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is het aantal contactaanvragen weer boven het normale niveau. Het waren er zo’n 212.000, 109% ten opzichte van voor de crisis. Daarvan waren er 33.000 in de vorm van een directe bezichtigingsaanvraag, bijna 14.000 meer dan in week 12, toen de maatregelen van kracht werden.


Ongewijzigde plannen


Het bezoekersgedrag geeft voorlopig dus zeker geen reden tot zorgen. En ook het onderzoek onder funda-bezoekers naar het actuele sentiment rondom aan- en verkoop geeft constante positieve resultaten*. Daaruit blijkt dat er nog altijd vertrouwen in de woningmarkt is.

Bij de vorige corona-updates zoomden we steeds in op de groep die sinds de uitbraak van het virus meer of minder gemotiveerd is over hun aan- en verkoopplannen. Verreweg de meeste consumenten geven echter nog altijd aan dat corona niet van invloed is op hun plannen. In week 18 lagen die percentages zelfs nog een stuk hoger dan in week 12. Van de respondenten die een woning willen kopen, steeg het percentage waarbij de plannen onveranderd zijn van 52% naar 60%. Bij de doorstromers steeg het van 49% naar 62% en van de respondenten die alleen een woning willen verkopen van 59% naar 68%.


Steeds meer potentiële kopers verwachten geen impact van de coronacrisis op de woningmarkt


 


De reden die potentiële kopers met ongewijzigde plannen het meest geven, is dat ze geen impact van de crisis op de markt verwachten. 60% geeft dit aan, waar dit cijfer halverwege maart nog op 51% lag.

Ook bij de verkopers neemt het aantal respondenten dat geen impact verwacht toe: 39% ten opzichte van 29% in week 12. Toen gaf 55% nog aan al in een verkoopproces te zitten en dat door te willen zetten, nu is dat nog slechts 32%.

Bij de doorstromers zien we de meest stabiele cijfers: daar fluctueert het percentage dat geen impact verwacht al weken tussen de 60% en 65%.


Maandelijkse update


We vinden het belangrijk u op de hoogte te houden van de laatste trends rondom de impact van het nieuwe coronavirus op de woningmarkt. Omdat de cijfers steeds minder schommelingen laten zien, zullen we de frequentie echter iets omlaagbrengen. Vanaf nu praten we u daarom iedere maand bij, in plaats van om de twee weken. De volgende update vindt begin juni plaats.

*bron: consumentenonderzoek op funda – resultaten t/m 3 mei 2020
lees meer

07 Apr

Woningmarkt

Consumenten lijken weer meer vertrouwen te krijgen in de woningmarkt


De eerste maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus werden ruim drie weken geleden aangekondigd. Dat zorgde voor een behoorlijke impact op de woningmarkt. Zoals beloofd blijven we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen aan de vraagzijde van de markt in deze tijd. En die ontwikkelingen lijken de afgelopen weken positief te zijn.Ook nu hebben we het bezoekersgedrag op funda van de afgelopen twee weken geanalyseerd en vergeleken met ‘reguliere’ weken eerder in 2020. En ook het consumentenonderzoek naar het actuele sentiment rondom de aan- en verkoop van een woning is voortgezet. Dat leverde de afgelopen week ruim 1100 respondenten op. Zo krijgt u een goed beeld van hetgeen zich op macroniveau afspeelt in de woningmarkt en wat u waarschijnlijk zelf in de praktijk op microniveau ervaart.


Stijgende lijn


Waar we twee weken geleden nog een dalende trend zagen in het aantal bezoeken, zoekopdrachten en contactaanvragen, lijkt de situatie zich weer te normaliseren. Het aantal bezoeken dat de consument aan funda bracht, steeg in week 14 tot 102% ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. In absolute aantallen kwam dat neer op zo’n 14,6 miljoen bezoeken. Twee weken terug was dat nog 12 miljoen (85%). Ook het aantal zoekopdrachten laat een stijgende lijn zien en groeide van bijna 2 miljoen twee weken terug, tot 2,5 miljoen in week 14. Vergeleken met reguliere weken in 2020 is dat ongeveer 96%.


 


(Bron: Funda)


lees meer

02 Apr

Woningmarkt

Woningmarkt gaat door ondanks crisis


Door: AVRO TROS RADAR


Voorzitter Onno Hoes vertelt aan Tros Radar of je nog veilig een huis kan bezichtigen in coronatijd, of je de financiering bij de bank nog rond krijgt en hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen.


"Er waren de afgelopen week 17% minder transacties en 26% minder bezichtigingen. Maar er zijn nog steeds mensen op zoek, omdat ze inmiddels hun huis verkocht hebben of in een duur huurhuis zitten. En een deel van de economie draait door, dus het werk en de dienstverlening van makelaars blijft gewoon doorgaan", vertelt Hoes.


Huizenprijzen dalen niet flink


Hoes denkt niet dat vanwege de coronacrisis de huizenprijzen nu flink zullen dalen. "We verwachten dat niet. De woningnood is groot en er is zo’n tekort dat de vraag er nog steeds is en de prijs niet inzakt, maar op hetzelfde hoge prijspeil blijft. Ook omdat de rente nog steeds laag staat. En de woningbouw gaat nog steeds door. Er worden meer nieuwbouwhuizen aangeboden, dus ik ben niet pessimistisch over de vastgoedmarkt."


Bezichtigen blijft mogelijk


"Potentiële kopers zijn zorgvuldiger, denken meer na en doen niet meteen meer een bod", zegt Hoes. Er zijn nog voldoende geïnteresseerden over en het blijft mogelijk om zelf een huis te bezichtigen, maar onder strikte hygiënemaatregelen. Er mogen maar maximaal drie mensen (inclusief de makelaar) op 1,5 meter afstand van elkaar naar binnen. Het huis moet dus groot genoeg zijn om die afstand te bewaren of anders moet je om en om een ruimte bekijken.


Taxaties gaan door


Ook taxaties om de waarde van een woning te bepalen gaan gewoon door. De NVM heeft bij het RIVM nagevraagd of het coronavirus niet in de lucht blijft hangen. Dat blijkt niet het geval. Makelaars gaan niet langs bij mensen die last hebben van griepverschijnselen. In alle andere gevallen kan een makelaar veilig een huis binnengaan, mits die minimaal 1,5 meter afstand houdt tot de bewoners. "Het is wel noodzaak dat mensen de woning goed schoonmaken en luchten", zegt Hoes.

lees meer

16 Mar

Ons kantoor en Corona

Geachte bezoeker,


Gelet op alle commotie en genomen beslissingen van de overheid in overleg met het RIVM rondom het Coronavirus willen wij u  als volgt informeren.


Bakker & Berkman zal de komende weken vrijwel volledig beschikbaar zijn voor onze dienstverlening op gebied van verkoop, aankoop en taxaties. Vanzelfsprekend zullen wij ons hierbij houden aan de voorzorgsmaatregelen en adviezen van de overheid en het RIVM (zie www.rivm.nl).


Echter, om ons steentje bij te dragen aan het indammen van het virus is ons kantoor alleen op afspraak geopend. Ook zal een gedeelte van ons team vanuit huis werken. Mede hierdoor zijn we gewoon per telefoon, e-mail en whatsapp bereikbaar.


info@bakker-berkman.nl


010-5013177


06-55336944


We hopen u in de nabije toekomst weer normaal te kunnen ontvangen op ons kantoor! We wensen u een gezonde, veilige toekomst en tot ziens!

lees meerNVM nieuws

© 2003-2021 Bakker & Bakker NVM Makelaars & Taxateurs B.V.
Alle rechten voorbehouden. Algemene Voorwaarden | Privacy verklaring
Website door OGonline